lauantai 2. toukokuuta 2015

Sieniparsarisotto

Vapun juhlinnat on juhlittu, omalla kohdallani aatto meni vanhempien luona flunssailessa ja vappupäivänä lähdin piknikille. Vaikka ystävien kanssa juhlimisesta jäinkin paitsi, niin mukavaa oli kyllä viettää pitkästä aikaa vappua vanhempienkin kanssa. Teimme yhdessä piknikin parvekeelle, skoolasimme skumpalla, minä tein munkkeja ja äiti valmisti mahtavan vappupäivällisen. Perjantaina ei sitten jyskyttänyt niinkuin viime vuosina ja oli hauskaa yrittää herätellä juhlijoita aamulla piknikin viettoon ;)

Tänään sitten jouduin pikkuflunssassani töihin ja sen jälkeen halusin jotain hyvää lohdutus/viikonloppuruokaa. Koska parsakausi on melkein jo päättymässä, enkä ole siitä ehtinyt vielä mitään valmistaa, niin ajattelin sitten tehdä parsarisottoa. Ja koska teen ruokaa aina muutamalle päivälle kerrallaan, päätin lisätä risottoon herkkusieniä, jotta tulisi pikkaisen enemmän puhtia ruokaan. Tämä on niin täydellistä sunnuntairuokaakin, että ajattelin jakaa reseptin kerran huomenna on monilla aikaa kokkailla (toisin kuin minulla).

Tarvitset:
  • 1 nippu (450-500g) tuoretta parsaa
  • 1 rasia (200g) herkkusieniä
  • 3rkl voita
  • 2-3 salottisipulia
  • 4dl risottoriisiä
  • n. 9dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1/2tl suolaa
  • 1/2tl mustapippuria
  • sitruunan raastettu kuori
  • 150g créme fraichea (voi laittaa vain puoli purkkia)
  • (2dl valkoviiniä)



  • Valmista ensin parsat pesemällä kunnolla, leikkaamalla puumainen osa pois ja kuorimalla kuorintaveitsellä latvasta tyven suuntaan kuorimatta kuitenkaan nuppua pois. Leikkaa parsat noin neljään osaan.
  • Pese ja lohko herkkusienet.
  • Sulata 2rkl voita pannulla, lisää sienet ja parsat pannulla ja kuullota.
  • Hienonna sipulit ja lisää pannulle myös kuullottumaan. Voit pitää pannun sitten pienellä lämmöllä tai ottaa kokonaan pois liedeltä.
  • Sulata kattilassa 1rkl voita ja lisää risottoriisi. Kuullota jonkun aikaa voissa.
  • Keitä vedenkeittimessä vettä ja lisää sitten desi-2 kerralla kattilaan. Lisää uusi satsi vettä vasta kun vesi on imeytynyt riisiin. Kun 9dl vettä on laitettu, lisää kasvisliemikuutio ja hauduta 10-15min. 
  • Tässä vaiheessa voit laittaa valkoviiniä, jos maittaa. Itse tein kyllä ihan hurjan virheen lisäämällä omasta mielestäni vain pienen lorauksen valkoviinietikkaa ja eihän siinä sen jälkeen muuta maistunut.. noh onneksi se on hyvää.
  • Sekoita parsasienisipuliseos riisiin.
  • Lisää mausteet, sitruunan raastettu kuori ja créme fraiche.
  • Sekoittele kunnolla ja voila! Annoksen päälle kunnolla parmesaanilastuja ja eikun nauttimaan.




Tokihan tästä saisi terveellisempää korvaamalla voin oliiviöljyllä ja jättämällä ranskankerman pois, mutta omasta mielestäni risoton kuuluu olla ihanan kermaisaa ja paksua ja rasvaista. Viikonloppuna voi vähän naatiskella kuitenkin ;)

Mä voisin vielä yhden satsin maistella ja sitten iltapesulle! Tuntuu, että se Kaivarin darran määrä jotenkin tarttui muhun eilen kun olin ihan naatti eilen illalla ja tänäänkin on ollut jotenkin todella rankkaa. Olen muutenkin tällainen myötäeläjä niin ehkä mä olen sitten myötädarrailijakin. Hauskaa viikonloppua kaikille murusille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)